Kuva: http://www.newton.mec.edu/brown/te/ALTERNATIVE_FUEL/TIMELINE/timeline.html, Public Domain, Link Le Jamais Contente, ”Aina tyytymätön”, maailman ensimmäinen yli 100 km/h kulkenut auto toimi sähköllä.
Yleisradiosta on viikon sisällä tullut kaksi hybridautoja käsittelevää ohjelmaa. Toyotan Priusta on kehuttu kahdella kotimaisella, ja kummassakin ohjelmassa sitä pidettiin tärkeänä askeleena autojen kehittyessä polttomoottorivetoisista hybridien ja pistokkeesta ladattavien hybridien kautta kohti sähköautoa.
Ikään kuin sähköauto yhä odottaisi realisoitumistaan suunnittelijoiden pöytälaatikoissa. Sähköauton historia ja dokumentti Who Killed the Electric Car kertovat kuitenkin jotain aivan muuta.
Sähköautot olivat ensimmäisiä käyttöön otettuja autoja, ja vielä 1900 -luvun taitteessa ne olivat suositumpia kuin polttomoottoriautot. Vuosisadan vaihteessa ne rikkoivat monia nopeus- ja matkaennätyksiä, joista kuuluisin lienee Camille Jenatzyn raketin muotoisella ”Le Jamais Contente” -autolla rikkoma 100 km/h haamuraja vuonna 1899.
Myynnissä olevat sähköautojen nopeus pysyi kuitenkin hillityssä 30 km/h nopeudessa, joten polttomoottoriauto ajoi pian ohitse.
Jäähdyttimen (1895) ja sähköisen starttimoottorin (1913) lisääminen teki polttomoottoriautoista käyttöystävällisempiä ja turvallisempia, ja Fordin aloittama massatuotanto (1908) romahdutti niiden hinnat. Viimeisen iskun sähköautolle antoi Yhdysvalloissa tehty päätös siirtyä sähkönsiirrossa vaihtovirtaan, mikä teki teknisesti vaikeaksi järjestää tasavirtaa käyttävien sähköautojen lataamisen. Sähköautojen tuotanto lopetettiin kokonaan 1930-luvun loppuun mennessä.
Vuonna 1947 tehty transistorin keksiminen synnytti uuden innostuksen sähköautojen kehittämiseen. Nämä uudet mallit saavuttivat 96 km/h huippunopeuden ja kulkivat lähes tunnin yhdellä latauksella. Ongelmana oli hinta, joka ilman massatuotantoa jäi verrattain korkeaksi, joten tuotanto lopetettiin vuonna 1961. Transistorin käyttöönotto viitoitti kuitenkin tietä kohti nykyaikaista sähköautoa.
Who Killed Electric Car -dokumentti kertoo sähköautojen uudesta tulemisesta 1990-luvulla, ja erityisesti General Motorsin EV1:stä (1996-2003).
Ilman epäpuhtauksista ja luonnonvarojen ehtymisestä huolestuneet Kalifornian viranomaiset asettivat kiintiöt myytäville nollapäästö-ajoneuvoille, niin että mikäli autonvalmistaja halusi jatkossa myydä autoja osavaltiossa, tulisi myynnistä olla tietty määrä nollapäästöisiä ajoneuvoja. Prosenttimäärää oli tarkoitus korottaa vähitellen. Kiintiöstä kuitenkin luovuttiin autoteollisuuden valitettua, ettei nollapäästö-autojen tuottaminen ole taloudellisesti mahdollista, koska markkinoilla ei ole niille riittävästi kysyntää.
Ympäristöväki ja kyseisen dokumentin tekijät ovat asiasta vahvasti eri mieltä. Heidän mukaansa tuhannet kalifornialaiset olisivat halunneet ostaa tai hankkia leasingilla sähköauton. General Motors, Ford, Chrysler ja muut eivät heidän mukaansa halunneet vastata todelliseen kysyntään vaikka niillä olisi ollutkin tuotantokapasiteettia.
Kiintiöstä luopumisen myötä monet lupaavalta vaikuttaneet sähköautomallit, EV1 niiden joukossa, vedettiin pois markkinoilta ja kerättiin pois leasing-sopimuksen tehneiltä kuluttajilta.
Kyseessä on kutkuttavaa katsottavaa kaikille salaliittojen ystäville, mutta myös mielenkiintoista informaatiota meille muille.
Tuntuuhan käsittämättömältä, etteikö tällä hiljaisella, pakokaasuttomalla, nopealla, 300-600 dollaria kuukaudessa maksavalla, noin 120-240 km kahdeksan tunnin latauksella kulkevalla autolla olisi ollut kysyntää.
Dokumentti oli ainakin vielä viime viikolla katsottavissa netissä kokonaisena, mutta en enää löydä sitä. Youtubesta se löytyy pätkissä.
Lähteet: Who Killed the Electric Car -dokumetti, Wikipedia: Sähköauto, General Motors EV1 ja La Jamais Contente.
Vastaa