“Ensimmäinen vihje, oppitunti numero yksi väkivallattomuuden saralla on, että sille ei ole nimeä.”
Näillä sanoilla aloittaa Mark Kurlansky kirjansa Nonviolence – The History Of A Dangerous Idea. Valitettavasti hän on oikeassa. Jokainen väkivallattomuuteen erikoistunut tutkija ja jokainen väkivallattomuusaktivisti tuntuu olevan tästä asiasta samaa mieltä. Väkivallattomuus (ahmisa, nonviolence, ickevåld) -sanaan ollaan tyytymättömiä. Siitä ei pidetä, koska se on negaatio, sanatarkasti tarkasteltuna se kertoo vain mitä se ei ole.
Väkivallattomuus on käännös sanskriitin kielisestä sanasta ahimsa, jossa ‘a’-on negaatio ja himsa on ‘halu vahingoittaa’. Se on kuitenkin käännöksenä epätäydellinen, sillä sanskriitin kielessä jätetään kaikkein suurimmat ja tärkeimmät sanat määrittelemättä, ja ne ilmaistaan negaation kautta: sanskriitin kielessä ei esimerkiksi ole omia sanoja rakkaudelle tai rohkeudelle, vaan niihin viitatessa puhutaan ei-vihasta ja ei-pelosta. Ahimsa kuuluu tähän samaan ryhmään. Niiden sanojen joukkoon, joille halutaan antaa tilaa, niitä ei haluta rajata, niitä ei haluta tukahduttaa kuitenkin vajavaisiksi jäävillä määritelmillä. (Lähde)
Väkivallattomuus on paljon enemmän kuin väkivallan puuttumista. Se on rohkeutta, aktiivisuutta, empatiaa, rehellisyyttä ja rakkautta. Se on eheyttävää voimaa, arvokkuuden antamista, sielun voimaa ja rakkauden voimaa. Metta Center for Nonviolence pyysi eilen Facebook-sivullaan lukijoitaan listaamaan väkivallattomuudelle synonyymeja. Keskustelu on jatkunut vilkaan siitä asti. Oma ehdotukseni, joka on saanut ilahduttavan paljon kannatusta, on ubuntu.
Ubuntu on klassinen afrikkalainen konsepti, joka tarkoittaa eettistä humaania filosofiaa uskollisuudesta ja suhteista toisiin ihmisiin. Etelä-Afrikkalainen arkkipiispa Desmont Tutu on määritellyt sen seuraavasti: Ubuntu-ihminen on avoin ja saatavilla toisille, toisten vahvistama, ei vaarannu toisten kyvyistä ja hyvyydestä, hänellä on kunnollinen itsetunto, joka tulee tiedosta, että hän kuuluu suurempaan kokonaisuuteen ja heikentyy kun toisia nöyryytetään tai halvennetaan ja kun toisia kidutetaan tai sorretaan. Jostain muistan lukeneeni myös määritelmän, joka kuului jotakuinkin näin: olen olemassa, koska me olemme olemassa.
Lähes täydellinen siis. Ubuntu on myös nimi ilmaiselle, viruksettomalle, suomalaislähtöiselle ja maailman parhaalle käyttöjärjestelmälle. Haitanneeko tuo? Ubuntu-käyttöjärjestelmä perustuu avoimeen lähdekoodiin, ja me ubuntulaiset tunnemme ubuntu-sanan taustan, ja kunnioitamme sitä. Emmekä panisi pahaksemme, jos sitä aletaan käyttämään väkivallattomuuden synonyyminä. Emmehän?
Vastaa