Yuval Noah Harari: maailma koronaviruksen jälkeen

“In the days ahead, each one of us should choose to trust scientific data and healthcare experts over unfounded conspiracy theories and self-serving politicians. If we fail to make the right choice, we might find ourselves signing away our most precious freedoms, thinking that this is the only way to safeguard our health.”

Hieno kirjoitus Hararilta. Yllä oleva lainaus koskee luottamusta tieteeseen, mikä on keskeinen osa kirjoitusta, mutta kirjoituksessa on paljon muutakin lukemisen arvoista. Esimerkiksi viimeinen kappale globaalin solidaarisuuden tärkeydestä.

Poikkeusoloissa sallitaan valtioille poikkeusoikeuksia, mikä on ymmärrettävää. Mutta on äärimmäisen tärkeää pitää mielessä että meistä kerättävän datan suhteen ihmiskunnalla on valtavasti voitettavaa, mutta myös valtavasti hävittävää. Keinoäly mahdollistaa dataa hallitseville tahoille ennennäkemättömän valvontakoneiston.

Paljon toistettu esimerkki tästä on sosiaalinen media, jonne syötämme vapaaehtoisesti tiedot ystävistämme, liikkeistämme, yhteyksistämme, poliittisista mielipiteistämme, mieltymyksistämme ja viiteryhmistämme. Eli tiedot, joiden keräämiseksi totalitaariset valtiot joutuivat aikoinaan perustamaan massiivisia, kalliita, kömpelöitä ja haavoittuvia valvontaorganisaatioita, ovat hyvin pienellä hakkerointivaivalla lähestulkoon kenen tahansa käytössä.

Yllättävämpi Hararin (ei niinkään tässä artikkelissa, vaan kirjoissaan) esille nostama uhka keinoälyssä on se, miten se mahdollistaa tehokkaan keskitetyn järjestelmän luomisen. Kylmän sodan aikana kun keskitetty totalitarismi taisteli hajautettua demokraattista järjestelmää vastaan, jälkimmäinen voitti, koska se oli tehokkaampi. Neuvostoliiton totalitarismi kaatui omaan mahdottomuuteensa, koska heillä ei ollut kapasiteettia käsitellä niin valtavaa tietomäärää keskitetysti. Nyt se on keinoälyn avulla paitsi mahdollista, myös hyvin monella mittarilla mitatttuna tehokkaampaa kuin hajautettu ja demokraattinen järjestelmä.

Kylmän sodan aikana valinta oli helppo: tehoton epädemokraattinen järjestelmä vai tehokas demokraattinen järjestelmä. Mutta entä jos joudummekin valitsemaan tehokkaan epädemokraattisen ja tehottoman demokraattisen välillä? Toivottavasti emme joudu.

Joka tapauksessa meidän tulee pysyä hereillä mitä tapahtuu. Osallistua keskusteluun ja tehdä oikeita valintoja niin kansalaisina, kuluttajina, poliitikkoina kuin äänestäjinäkin. Tässä artikkelissa Harari korostaa, että emme saa ajatella että joudumme valitsemaan terveyden ja vapauden välillä. Meistä kerättävän biologisen datan keräämisen voi hoitaa niin, että me itse voimaannumme siitä ja jopa niin, että sen avulla pystymme valvomaan meitä valvovaa valtiota (tai yrityksiä).


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.